Otyłość

OtyłośćJednym z największych zagrożeń cywilizacyjnych naszych czasów jest plaga otyłości, szerząca się zwłaszcza w krajach rozwiniętych i społeczeństwach dobrobytu. Jest ona rezultatem konsumpcyjnej postawy społeczeństwa we wszystkich aspektach życia, w tym w zakresie żywienia.

Konsumpcjonizm w każdym swym przejawie przedkłada ilość nad jakość. Nie inaczej jest z wysoko przetworzoną i chemicznie wzbogaconą żywnością, której nadmierne spożycie prowadzi nie tylko do nadwagi, ale również cukrzycy, nadciśnienia i miażdżycy.

Kolejnym winowajcą odpowiedzialnym za chorobliwy przerost masy ciała jest siedzący tryb życia – efekt rozwoju technologicznego, przenoszącego nacisk z pracy fizycznej na umysłową, umożliwiającego przemieszczanie się bez udziału siły naszych mięśni, dostarczającego rozrywki bez konieczności wychodzenia z domu.

Zmiana z aktywnego na statyczny tryb życia nastąpiła zbyt szybko aby organizm ludzki zdążył wyewoluować w tym kierunku i przystosować się do nowych warunków. Nie radząc sobie z nadmiarem kalorii w stosunku do zapotrzebowania na nie, kumuluje energię w postaci tkanki tłuszczowej, odkładającej się najsilniej w okolicach brzucha, bioder i pośladków.

Jeszcze jedną przyczyną otyłości są zaburzenia hormonalne, które nie pozwalają na prawidłowy przebieg procesów przemiany materii. Skłonność do nadwagi bywa też podyktowana obciążeniem genetycznym a więc odziedziczoną tendencją do tycia.

Ponadto, powodem nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowej może być stosowanie niektórych leków, na przykład z grupy antydepresantów, upośledzających procesy trawienne organizmu. Nie można też pominąć aspektu psychologicznego, czyli jedzenia jako sposobu na radzenie sobie ze stresem i życiowymi problemami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *